Zelená fazole pro zdraví

Klíčky fazole mungo jsou známy především v asijské kuchyni, objevují se ale také v indické, africké či jihoamerické. Pronikat ale začínají skrz naskrz celým světem a to především pro dlouhou dobu se držící trend diet. Při hubnutí je totiž potřeba jíst nutričně hodnotné potraviny s co nejmenším počtem kalorií. A přesně takové podmínky tato superpotravina splňuje – najdeme v ní velké množství vitamínů, minerálů a mnoha cenných živin.rostlina fazole
Celkově nutriční profil klíčků je velmi bohatý. Obsahuje velké množství prospěšných sacharidů, vlákniny a bílkoviny. Tedy látky velice prospěšné pro lidské zdraví. Pojďme se na některé z nich podívat konkrétněji:

  • Vitamín K je zde obsažen opravdu bohatě. Jedná se o látku potřebnou pro proces srážení kostí, mineralizaci kostí a udržování jejich správné hustoty. Také se mu přisuzuje snižování rizika onemocnění srdce.
  • Vitamín C pomáhá bojovat proti škodlivým volným radikálům díky své antioxidační schopnosti. Dále posiluje kůži, chrupavky a orgány.
  • Železo je pro lidský organismus velmi důležité. Prospívá především tím, že je obsaženo v krevním barvivu hemoglobinu a podporuje imunitní systém.
  • Kyselina listová (vitamín B9) je důležitou stavební složkou při vytváření DNA, tvorbu a udržení nových buněk a červených krvinek. U těhotných žen se jedná o nezbytnou látku, neboť tato látka zabraňuje vzniku vrozených vad u plodu.
  • Mangan a měď jsou minerály podporující imunitní systém, funkci mozku, vytváření pohlavních buněk a posilují vazivové tkáně těla.
  • Vláknina stabilizuje trávicí systém a zabraňuje vzniku zácpy či naopak průjmu. Dále je prospěšná zdraví srdce, snižuje hladinu cholesterolu, s čímž souvisí také snižování krevního tlaku.

klíčící fazole v nádobách
Fazolové klíčky lze vypěstovat svépomocí. Jediné, co k tomu budeme potřebovat, je osivo, klíčící nádoba a voda. Semínka vložíme do misky, zalijeme ji vodou a necháme namočené přes noc nebo minimálně po dobu 9-12 hodin. Po této době semínka přemístíme do síta, kde je každých 6-8 hodin důkladně musíme proplachovat pod tekoucí vodou. Jakmile vyklíčí do délky zhruba 1 cm, můžeme si vychutnat plody svého snažení.